Med anledning av Covid19

Den oroväckande utvecklingen av virusets spridning berör givetvis även dataspelsföretagen i Sverige. Många företag håller kontoren stängda och arbetar på distans. Kansliet har gått i karantän efter ett bekräftat fall i vår omedelbara närhet. De flesta evenemang är inställda. Vi anpassar vårt arbete och strävar efter att hålla verksamheten igång så gott som förutsättningarna medger. Rapporterna från medlemsföretagen bekräftar att de resonerar på liknande sätt.

Dataspel är en liten bransch som är beroende av globala nätverk och värdekedjor. Resor och fysiska möten är viktiga för särskilt mindre bolag för att etablera nya kontakter och tillväxt. Även om vi är duktiga på att använda digitala kommunikationsverktyg och där många anställda tillfälligt kan arbeta hemifrån är vi också en bransch där de allra flesta i vanliga fall sitter och arbetar i grupp under vanliga arbetstider och på samma kontor. Många större bolag har en stor del anställda som är inflyttade till Sverige och där rådande reserestriktioner separerar anställda från familj och släkt i andra delar av världen. Dataspelsbranschen välkomnar de initiativ som regeringen har föreslagit för att hjälpa företag som drabbas av problem i samband med skyddsåtgärder. Kansliet kommunicerar med medlemsföretagen om hur de kan tillämpas i vår bransch.

Högsta prioritet för samtliga är att bromsa spridningen av viruset. Vi uppmanar alla att hålla social distans och god handhygien. Dataspelsbranschens kansli följer utvecklingen och återkommer med uppdateringar om läget förändras.

Johanna Nylander