Om hat och brott på forum och i chattkanaler
De senaste veckorna har det förekommit granskningar och debatt i medierna om forum och chattkanaler där spelande unga har samlats. Reportagen vittnar om hur avskärmade vissa av dessa forum är från verkligheten och hur främmande en stor del av vuxenvärlden ser på dessa.
Som spelbransch ser vi allvarligt på detta, och vi har ett ständigt pågående förbättringsarbete att göra för att upptäcka osunda digitala miljöer innan det utvecklas till hot, hat och brottslig verksamhet. I de forum och chattkanaler vi själva har kontroll över finns det tydliga användarvillkor, regler för diskussioner och rapporteringsverktyg att använda när det inte sköts. Många företag har särskilt anställda community managers som arbetar dagligen för att skapa ett positivt samtalsklimat, samt moderatorer som kan gå in och stoppa diskussioner som spårar ut och bedöma de fall som spelarna rapporterar in. Community managers och moderatorer gör ett omfattande arbete som inkluderar allt från att proaktivt bidra till en bättre umgängesmiljö på respektive plattform, men också ta emot klagomål, hantera missbruk av rapporteringssystemen, stänga av användare som missköter sig och polisanmäla brott när det är aktuellt. Många företag har också automatiska system som känner igen mönster eller reagerar på vissa fraser och liknande.
I online-spel pågår ofta konversationer i realtid, och trots ständigt förbättrade verktyg, kommer det aldrig gå att fånga upp allt. Därför är vi beroende av att alla som spelar är delaktiga i det förebyggande arbetet, berättar när någon beter sig illa och hjälper till så vi tillsammans kan skapa en sund och välkomnande miljö i alla spel.
I P1 Dokumentär beskrivs brott som begåtts i slutna chattkanaler och forum utanför själva spelen, men där spel varit utgångspunkten för sammanhanget. Detta är kanaler som vi har svårt att nå, och där polisutredningarna brustit i att följa upp med berörda företag så att dessa kan stänga av användare och förhindra att brotten upprepas. Det senare är särskilt olyckligt då det handlar om brott som hade kunnat stoppas om rätt part hade blivit informerad av rättsväsendet.
Vi hoppas att dokumentärserien och den uppmärksamhet som den fått får bidra till att frågan uppmärksammas, och att fler vuxna intresserar sig för spelvärlden och kan bli ett stöd för unga som ser spelen som ett viktigt fritidsintresse. Prata med barn i er närhet om spelen, prata om världen runt spelen, hur man säger till, vad man gör när någon är elak och vad som är okej och inte okej. Ge inte möjligheten för förövare att hota om att barnet kommer få spel- eller internetförbud om det berättar för sina föräldrar. Polisanmäl brott. Informera plattforms-ägaren och kontakta spelens kundtjänst om alla eventuella missförhållanden.
Till sist, om du är polis eller arbetar inom rättsväsendet och tycker det är svårt att närma dig spelvärlden eller har frågor om spel, plattformar, vokabulär och annat. Hör gärna av dig till oss. Vi hjälper gärna till att svara på frågor och att höja kunskapen för alla.
Här hittar du aktuell information om föräldrainställningar och åldersgränser.
Länk till alla avsnitt i Sveriges radios dokumentärserie Gamer.