Jobba i spelbranschen?

Många drömmer om att jobba i spelbranschen, och med rätt erfarenhet kan det bli möjligt. Mellan 2014-2020 anställdes över 3000 nya medarbetare i spelbranschen. Varje persons historia är unik, men bakgrunden för de flesta personer är en brinnande passion för spel, kreativitet och skapande. Därtill har många som hobby att göra spel på fritiden, även innan de sökte sig till branschen.

För att bli anställd som spelutvecklare, exempelvis grafiker, animatör eller programmerare, behöver du ha erfarenhet av att utveckla spel. Den erfarenheten kan komma från formell utbildning, hobbyprojekt eller annat sammanhang där du har lärt dig göra spel i någon form. Det går därför inte att säga hur långt tid det tar för just dig att bli spelutvecklare, men det är resa som bara kan ta några år med rätt förutsättningar.

För att hitta utlysta jobb och läsa mer om vilka roller som efterfrågas kan du kolla in på spelutvecklarnas egna hemsidor (via våra länkar här) eller i den informella facebookgruppen Spelutvecklarambulansen som är en populär grupp där många tjänster utlyses. Kolla igenom flödet där för och läs vad spelföretagen söker för erfarenheter och vilka kunskaper som är relevanta. Gemensamt för de flesta roller är att du har erfarenhet av att göra spel och erfarenhet att ingå i ett team. I vår rapport Spelutvecklarindex finns en karta där samtliga svenska spelutvecklingsbolag finns listade efter ort.

Testa på spelutveckling

Om du vill testa på spelutveckling på egen han finns många gratisverkyg och guider online hur du sätter igång. Några av dom största mjukvarorna och spelmotorerna är dessutom gratis att ladda ner och använda, exempelvis 3D-verktyget Blender och spelmotorerna Unity och Unreal Engine. På Youtube skapas det dessutom guider för nybörjare med nya videos varje dag inom alltifrån grafik till programming.

Utbildningar

Om du vill söka dig till en spelutbildning finns program på gymasie-, folkskole- och högskolenivå. För attt läsa mer om skillnader och styrkor med olika spelutbildningar besök spelutbildningar.se. Där berättar vi mer om de olika yrkeskategorierna som finns, fördelarna med olika utbildningsformer och var i Sverige man kan utbilda sig till spelutvecklare.