Starbreeze i rekonstruktion

Starbreeze-Logo-cropped.png

De senaste dagarna har den börsnoterade spelutvecklaren Starbreeze uppmärksammats med anledning av att bolaget rekonstrueras (vilket meddelades den 3 december). Starbreeze är medlem i Dataspelsbranschen och därför kommenterar vi rekonstruktionen och uppmärksamheten kring den. Det är en olycklig situation, inte minst för de delägare som förlorat pengar i och med att aktiekursen fallit och för medarbetarna i företaget. Dataspelsbranschen stödjer Starbreeze på de sätt vi kan för att nå bästa möjliga lösning under omständigheterna. Vi konstaterar att Starbreeze är det svenska spelföretag som varit börsnoterat längst och att bolaget har hämtat sig från svårigheter flera gånger tidigare. Generellt sett är efterfrågan på svenska dataspel mycket stark, världsmarknaden bedöms öka 13% i år och svenska spelutvecklare räknas till de bästa i världen. Situationen i Starbreeze är alltså inte uttryck för någon brist i marknaden. Dataspelsföretagen skiljer sig inte från andra branscher på den punkten att varje bolag bör förstås och analyseras för sig och utifrån sina egna förutsättningar. Dataspelsbranschen avvaktar med att kommentera det rättsliga efterspelet och ekobrottsutredningen tills dessa ärenden avgjorts. Med det ger branschorganisationen den nya ledningen och rekonstruktionsförvaltaren sitt stöd i arbetet att få Starbreeze på rätt bana igen.


Anton Albiin