Till minne av spelpionjären Heikki Karbing

Heikki Karbing var en av pionjärerna inom den svenska spelbranschen och fick ofta stå på frontlinjen när spelmediet kritiserades för att vara våldsamt eller försvara verkshöjden när spelen piratkopierades.

Heikki Karbing, hedersmedlem i Dataspelsbranschen

Heikki Karbing verkade inom musikbranschen och genom sin tjänst på CBS Records kom han i kontakt med tv-spel tidigt när CBS distribuerade ColecoVision i Europa under tidigt 80-tal. Intresset för hemdatorer blomstrade och Heikki såg en möjlighet att sälja spel till populära datorer som Commodore 64. 1985 grundade han HK Electronics & Software som snabbt växte till att bli den dominerande distributören i Sverige. De åtnjöt stor framgång med spel som Out Run och The Last Ninja samt tillbehör som joysticken Tac-2.

1988 så utnämndes HK Electronics till Europas bästa speldistributör enligt Activision. Bolaget sålde då årligen över 500 000 spel vilket faktiskt placerade Sverige som den fjärde största marknaden i Europa efter Storbritannien, dåvarande Västtyskland och Frankrike enligt Activision. Alla stora förlag som Electronic Arts, Ocean, Microprose, Epyx, Sierra On-Line, Ubisoft och US Gold använde sig av HK för att sälja sina spel i Sverige.

Piratkopiering

Heikki Karbing kämpade mot piratkopiering. Redan 1986 var det uppe i rätten när en person sålt illegala exemplar av spel. Det var ett viktigt mål som handlade om upphovsrättslagen kunde tillämpas på spel eftersom man ifrågasatte om spel kunde anses vara ett konstnärligt verk. I tingsrätten och senare hovrätten demonstrerades verkshöjden och målet vanns. Heikki intervjuades av TT och han dök upp på SVT i syfte om att upplysa att faktiskt är olagligt att piratkopiera spel. Genom att vinna flera viktiga mål mot storpirater och informationsmaterial kunde man stävja den värsta piratkopieringen.

Våldsamma spel

Som den mest framgångsrika distributören av datorspel fick Heikki Karbing även stå till svars när våldsdebatten blossade upp. På andra sidan stod Barnmiljörådet som manade till censur och upphöjde ett citerat rykte från en kvällstidningsintervju med ett barn om spel med styckmord och våldtäkter till en sanning. Tillsammans med Datormagazin som engagerade sig starkt i debatten intervjuades Heikki av radio, citerades i tidningar och hade möte med politiker. Branschen vädrade stormen och debatten vändes till en mer saklig ton när Våldsskildringsrådet kom in i bilden. Barnmiljörådet fick backa och erkänna att de endast hört talas om de beryktade spelen med styckmord och våldtäkter men aldrig sett dem. Det nya spåret skulle leda till att informera om spels lämplighet snarare än censur. Utfallet blev till att spel behandlades som underhållning för alla åldrar.

HK Electronics & Software frodades under fem års tid men drabbades hårt när marknaden gick från hemdatorspel till att ersättas av tv-spel. Finanskrisen kom olägligt och spädde på en ansträngd situation. Bufferten fanns inte och tyvärr orkade inte HK att hålla ut till när PC blev en betydande spelplattform och gick i konkurs 1991.

Heikki Karbing arbetade vidare hos CCD som distribuerade Commodore-datorer och där byggde han upp en verksamhet för spelimport. Han stannade i bolaget som genomgick olika ägarbyten som innebar namnbyten först till Funsoft och senare till Jack of All Games där han fick vara med om att sälja Grand Theft Auto i sina första iterationer. Jack of All Games lades ner 2000 och det blev Heikkis sista jobb inom spelbranschen.

För sina insatser i spelbranschen tilldelades Heikki Karbing hederspriset 2010 som delades ut på Dataspelsgalan (som med några undantag skedde årligen 2000-2015). Flera personer tackade Heikki och minnena flödade den kvällen. Det var för de flesta i spelbranschen den sista gången de träffade Heikki. Han gick bort hösten 2023.


Text skriven av branschkollegan Martin Lindell

 

Minnen om Heikki Karbing

Spiros Papadopoulos, HK Electronics, Datamedia, Conteneo Egmont/PlayStation, Tv-spelsbörsen:

– Jag anser att Heikki var en av svenska spelmarknadens största veteraner. Det finns många andra med samma kvaliteter, men Heikki var bland de första och gjorde det på ett professionellt sätt. Jag vill kalla honom för pappan till svenska dataspelsmarknaden.

Christian Ponziani, Stor & Liten, HK Electronics, Brio, Electronic Arts och WeHype:

– Heikkis stora styrka var relationer. Han var väldigt socialt kompetent, Heikki syntes i England och när de kom på besök hos HK så tog han hand om dem. Heikki pekade inte hela handen, han hade team som var självgående med stor frihet. Jag var ung då och hade inget att jämföra med, men förstod efteråt att han var före sin tid. Det var människor som var drivkraften. Det var en rolig tid.

Stefan Lampinen, Brio/Sega, Electronic Arts, Xbox och Warner Bros:

– HK Electronics & Software som bolag och Heikki Karbing som person var en förebild på många sätt. Leverantörerna älskade honom. Han var skicklig på att bygga relationer, vilket var en av anledningarna till att de fick förtroende från de ledande spelförlagen.

Christer Rindeblad, Datormagazin och High Score:

– Heikki introducerade mig för många speltillverkare i England. Det var helt avgörande. 1987 så följde jag med honom till London på den första spelmässan jag besökt. Otroligt viktigt för mig. Utan Heikki hade aldrig Datormagazin blivit vad den blev.

Jimmy Wilhelmsson, spelutvecklare och författare till bl.a. Generation 64 och Generation 500:

– För en tonårig spelnörd var Heikki Karbing en färgstark figur i den ganska grå och tråkiga speldistributionsbranschen på 1980-talet. Första gången jag läste om honom i Datormagazin var nån gång 1987, då rubriken braskade att han anmält en sjukpensionär som sas ha blivit rik på piratspel. Heikki blev snabbt ansiktet utåt för den svenska spelutgivningen och jag tror han tidigt begrep hur han skulle få media att rutinmässigt kontakta honom för ett uttalande.


Dataspelsbranschen