Partierna är överens – barn har rätt att spela!

Dataspelsbranschen ställde frågor om politik kring spel och spelskapande till de svenska toppkandidaterna i det kommande EU-valet den 9 juni. Frågan om att politiken ska garantera kreativ frihet för spelutvecklare fick det mest enhälligt positiva svaret genom hela undersökningen. Glädjande nog finns också en stor samstämmighet kring barns rätt att delta utifrån sina förutsättningar även i den digitala världen. Kring skärmtid, digital kreativitet i skolan och reglering kring spel spretar det mer. 

Frågorna om spelpolitik i den här undersökningen är bara ett urval av områden i Sverige och EU som påverkar svenska spelföretag och spelkultur. För en större genomgång av spelbranschens syn på olika aktuella EU-frågor finns på Video Game Europes webbplats.

Kandidaterna har också en rad olika förslag på hur de vill främja spelskapandet i Europa. De gavs möjlighet till fritextsvar på frågor om hur de vill främja spelbranschen ur perspektiven: konsten, kompetensen och klimatet.

Så här svarade de då:

V: “Denna typ av kreativitet bör uppmuntras i skolan.”
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Hanna Gedin lyfter båda behovet att säkerställa utbildning, datorkunnande och kreativitet i skolan.

S: “Nyckeln är god tillgång på högre utbildning och yrkesutbildning runtom i landet” Socialdemokraternas Johan Danielsson uppskattar att EU ser datorspel som en prioriterad kreativ näring och lyfter dialog med branschen, kompetensförsörjning och innovationsstöd som viktiga insatser.

MP: “Spelkultur är en viktig del av kulturen” Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren lyfter båda spel som kreativt uttryck och pekar på behov av innovationsstöd, grön omställning och att underlätta arbetskraftsinvandring.

C: “Nyttan av dataspel behöver synliggöras mer“
Centerpartiets Sven Tornberg vill synliggöra nyttan av dataspel, och också sprida insatser för att öka intresset för att inte bara spela spel, utan också skapa dem.

L: “EU ska vara en frizon för kultur och kreativt tänkande.“
Liberalernas Simona Mohamsson och Karin Karlsbro lyfter vikten av fri konst och kultur samt behovet av att underlätta invandring av högkvalificerad arbetskraft.

SD: “EU ska inte reglera sönder branschen”
Sverigedemokraternas Charlie Weimers och Beatrice Timgren lyfter främst behov av minskad reglering  och administrativ börda från EU.


Moderaterna och Kristdemokraterna har varit tillfrågade men har tyvärr inte inkommit med några svar. Vi kan dock konstatera att Kristdemokraternas Alice Teodorescu Måwe skrivit under en debattartikel tillsammans med partiledaren Ebba Busch där de uttrycker oro över skärmaktiviteter och föreslår regleringar, medan Moderaternas Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har uttryckt att spelföretagen utgör en viktig del av de kulturella och kreativa branscherna.

Vi ser fram emot att samtala mer om dessa frågor på årets Almedalen.
Se hela vårt program här: spelalmedalen.se


Vill du läsa kandidaternas hela fritextsvar så finns de här. 

Dataspelsbranschen