Om oönskade kontakter i spel

Dataspelsföretagen tar spelarnas säkerhet på största allvar, inklusive rapporter om oönskad kontakt med barn i spel. Om olagliga aktiviteter eller användare med syfte att begå brott upptäcks, anmäls detta till polisen.

Alla spel erbjuder inte kommunikation mellan spelarna. Där det finns används ett stort antal verktyg såsom filtrering, avancerad modereringsteknik med hjälp av AI och mänskliga expertmoderatorer. Som spelare kan man tex. rapportera, tysta och blockera andra användare. I allmänhet tillåter inte spelen att man delar bilder och filer utifrån i sina kanaler.

Vi uppmuntrar föräldrar att ha en dialog med sina barn om spelen samt att använda de verktyg, föräldrakontroller, som finns till hands för att hantera onlineinteraktion med andra spelare, såsom att stänga av funktionen helt eller begränsa den till kontakter barnet känner.

Om föräldrakontroller inte är aktiverade uppmuntrar vi till vaksamhet vid kontakter med okända, samt ifall samtalen flyttar till obevakade kanaler utanför spelen.

Spelföretagen arbetar kontinuerligt med att utveckla processerna för att skapa säkra och positiva spelupplevelser.

För fler råd och tips, samt om hur man säkert ställer in föräldrakontroller: 

Seize the Controls 
Tryggt i digitaltrafiken

Dataspelsbranschen