Fråga, Prata, Spela! – Vägledning till föräldrar med barn som spelar

Fråga, Prata, Spela! är en ny sajt full av vägledning och tips till vuxna och föräldrar med barn som spelar tv- och dataspel, för en tryggare och roligare spelupplevelse.

Det finns många olika spel och de kan spelas på många olika plattformar, både online och offline. Hur kan du som förälder få bättre koll på vad som händer i spelen? Engagera dig i ditt barns spelande genom att ställa frågor om spelet och glöm inte att kolla åldersrekommendationerna.

Även i roliga spel kan det hända tråkiga saker och det kan finnas sådant som man behöver prata om. Att prata med sina barn om spel och spelande är en bra väg till gemensamma överenskommelser och förtroende. Vi har på sajten samlat guider från bland annat Ecpat, Rädda Barnen, BRIS och fler om hat och hot på nätet och i spel, så att du som vuxen vet vart du ska vända dig om det händer något.

Det är aldrig försent att själv börja spela tv- och dataspel! Det ger en ökad förståelse för spelen och det blir lättare att bilda sig en egen uppfattning och du kan lättare prata om innehållet med ditt barn. Dessutom är det kul att spela tillsammans. Se till att du har koll på föräldra-inställningarna innan ditt barn börjar spela.


5 tips till föräldrar

1. Kolla spelets åldersrekommendation, så kallad PEGI-märkning.

Den visar att spelet är lämpligt för spelare från en viss ålder. 

2. Använd verktygen som finns för föräldrar i spelen.

Prata med ditt barn och kom överens om vilka regler som passar just er. Du kan göra inställningar för köp, tid och åldersgränser.

3. Spela tillsammans.

Prata med ditt barn om spelet de spelar och diskutera säkerhet och grundregler online.

4. Hitta rätt information.

Använd de resurser som finns att tillgå, t.ex. det du hittar på Fråga Prata Spela!, för att lära dig mer.

5. Glöm inte att ha kul!

Det finns även många andra fördelar med att spela. Till exempel så kan det öka din problemlösnings-förmåga, ditt minne, din uppmärksamhets-förmåga och koncentration, förbättra motoriken, lära dig teambuilding, multitasking och ge dig fler sociala färdigheter.

Dataspelsbranschen