Europas spelutvecklare fördömer Putin-regimens krig mot Ukraina

Full press release in English here.

EGDF står för European Game Developer Federation, och Dataspelsbranschen har varit medlemmar sedan organisationen grundades. Uttalande från EGDF:

1. EGDF fördömer starkt Putinregimens militära brott mot Ukraina och efterlyser internationellt stöd för Ukraina, dess folk och den ukrainska spelutvecklarcommunityt. Ukraina har varit, är och kommer att bli en viktig och väsentlig del av Europa och den europeiska spelkulturen. Under de senaste åren har vi firat en boom av lokala spelutvecklarstudior i Ukraina som bygger sina egna mycket framgångsrika ukrainska spel. Dessutom har ukrainska spelutvecklare i flera år hjälpt till att forma den europeiska spelindustrin i hela Europa. Det finns inte nästan något nationellt spelutvecklarcommunity utan ukrainska medlemmar i EU.

2. Det är dags för EU att försvara sina kärnvärden. EGDF står för mänskliga rättigheter, demokrati och europeiska liberala värderingar. Det är dessa värderingar som den europeiska dataspelsbranshcen bygger på. Med stor sorg har vi bevittnat hur Putinregimen har urholkat dessa värderingar i Ryssland, stöttat den auktoritära regimen att undertrycka dessa värderingar i Vitryssland och använt sin makt för att undergräva dessa värderingar inte bara i Georgien och Ukraina utan även i EU. Det är dags för EU att försvara sina kärnvärden, stå enat mot varje aggression från Putinregimen och ge asyl till dem som söker frihet i en alltmer auktoritära värld.

3. Det är dags för EU att stärka sina insatser för att vara en plats för frihet. Många europeiska spelutvecklare och spelutvecklarstudior är mycket oroliga över ödet för deras vänner, kollegor, affärspartners och underleverantörer som kämpar för sin frihet och liv i Ukraina eller lider under Putinregimen i Ryssland och Vitryssland. Vi hedrar de som stannar och kämpar. För dem som inte kan eller vill kämpa och tvingas fly sina hemländer ber vi alla europeiska länder att tillhandahålla ett tydligt snabbspår för arbets- och uppehållstillstånd.

Johanna Nylander