Seize the controls – 5 tips till föräldrar 

Att spela dataspel är kul, utbildande och ett sätt att umgås med vänner och familj. Om du är förälder till barn som spelar, så finns det lätta verktyg som du kan använda dig av för att se till att ditt barn har en rolig och säker upplevelse, särskilt om det handlar om yngre spelare. 

Här kommer 5 tips till dig som förälder för att se till att ditt barn får en positiv spelupplevelse:


1. Kontrollera PEGI-betyget och ladda ner PEGI-appen

PEGI (Pan European Game Information) tillhandahåller åldersmärkning och innehållsbeskrivningar som varnar föräldrar för köp i spel, dåligt språk, våld, skrämmande innehåll, droger, sex och diskriminering. Du kan använda PEGI-appen för att söka igenom databasen efter klassificeringar. Du kan filtrera resultat efter åldersklassificering, genre och plattform för att hitta ett passande spel för ditt barn och få detaljerade instruktioner om hur du ställer in föräldrakontroller på en rad enheter. 


2. Använd föräldrakontroll 

Alla spelkonsoler, handhållna enheter och operativsystem för PC och Mac är utrustade med föräldrakontrollsystem och det finns även appar tillgängliga för att göra det så enkelt som möjligt för föräldrar att hantera onlineinteraktion, speltid och utgifter.


3. Spela med dina barn!

Det bästa sättet att lära sig om vad dina barn spelar är att helt enkelt spela själv. Prata med barnen om vad spelet handlar om och vem dem spelar med, och passa på att förklara varför vissa spel kanske inte passar dem. Forskning visar att familjer som spelar tillsammans och/eller tar sig tid att diskutera spel har det hälsosammaste förhållandet till spel och har minst argument om speltid.


4. Hitta rätt information 

Använd de resurser som finns att tillgå, t.ex Play Safe, för att lära dig mer om ansvarsfullt spelande, vilka spel du ska spela som familj och andra tips och vägledning. Har du frågor eller inte vet vart du ska vända dig, kontakta oss på Dataspelsbranschen så hjälper vi dig. 


5. Njut av fördelarna med att spela!

Det finns betydande fördelar med dataspel. Till exempel så kan det öka din problemlösningsförmåga, ditt minne, din uppmärksamhetsförmåga och koncentration, förbättra motoriska färdigheter, lära dig teambuilding, multitasking och ge dig sociala färdigheter. Slutligen visar ny forskning att flickor som spelar dataspel är tre gånger mer benägna att söka sig till STEAM-utbildningar (Science, Technology, Engineering, Arts & Maths) än flickor som inte spelar.


Läs mer på seizethecontrols.eu

#SeizetheControls is a public awareness campaign launched by the Video Games Europe, the European trade association representing the video games industry. Since 1998, Video Games Europe has ensured that the voice of a responsible games ecosystem is heard and understood. Its mission is to support and celebrate the sector’s creative and economic potential and to ensure that players around the world enjoy the benefits of great video game playing experiences. Video Games Europe represents major European and international video game companies and national trade associations across the continent.

Dataspelsbranschen