Vilka tycker du är Sveriges mest betydelsefulla spel genom tiderna?

Idag invigde kulturminister Parisa Liljestrand Folk och Kultur med att berätta om arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon*. Vi vill såklart säkerställa att Sveriges spelkulturskatt kommer med. Därför lanserar vi nu vår egna spelkulturkanon på Folk och Kultur 2024.

I mars startar regeringen sitt arbete med att ta fram en svensk kulturkanon med syftet att “vara ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering” och betonar att “svensk kultur och vår gemensamma historia utgör grunden för vår kollektiva identitet”. 

Spel bör vara en självklar del av Sveriges kulturkanon, men vi tror att det kan behövas lite hjälp. Därför kan du nu vara med och påverka resultatet genom att nominera spel som har betytt särskilt mycket för svensk kultur. En expertjury kommer sedan att välja ut vilka som kommer att ingå i den slutgiltiga listan som presenteras under Almedalen 2024 inom vår satsning SpelAlmedalen.  

När du nominerar ett spel bör du tänka på att spelet ska:

  • Vara digitalt

  • Vara svenskutvecklat

  • Ha hög verkshöjd

Vi hoppas på en stor mångfald bland de nominerade spelen, med bredd av utvecklare, plattformar och genrer. 

Var med och hjälp regeringen på traven och nominera vilka spel som borde ingå i vår svenska kulturkanon. Nominera dataspel som varit särskilt betydelsefulla över tid för svensk spelutveckling, spelkultur och spelare.

Till nomineringssidan

*Vad är en kanon? 

I Wikipedia beskrivs konceptet så här: En kulturkanon, även kulturell kanon, efter den religiösa betydelsen av ordet kanon, är ett rättesnöre för kultur. Tanken är att det finns vissa verk som är särskilt framträdande och karakteristiska och som därmed kan utgöra en del av en kulturkanon över ett land, en tid eller en civilisation

Regeringen skriver så här: Svensk kultur och vår gemensamma historia utgör grunden för vår kollektiva identitet. Kulturen ger oss gemensamma referensramar samtidigt som den kan vidga våra perspektiv. Den kan lära oss att förstå både oss själva, vår historia och andra. [...] En svensk kulturkanon kommer på sikt att behöva förändras och uppdateras, men utgångspunkten bör i första hand vara verk eller kulturuttryck som har haft betydelse över tid. 

Folk och Kultur 2024

Johanna Nylander