Hur gör man spel mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning? 

Den här månaden lanserades en ny guide för att hjälpa spelutvecklare att göra tillgängliga spel. Miljardtals människor spelar dataspel världen över, varav ca 400 miljoner har någon form av funktionsnedsättning. 

Den spanska branschorganisationen för dataspel AEVI har i samarbete med organisationen ONCE publicerat en guide med olika metoder för spelutvecklare om hur man ökar tillgängligheten i spel. Guiden svarar på frågor om vad en person med funktionsnedsättning behöver för att kunna spela och listar praxis inom olika områden. 

I många fall kommer tillgänglighetsbarriären inte från själva spelet, utan från kontrollerna. Syftet med guiden är att spelutvecklare ska kunna använda den som en resurs vid utveckligen för att till exempel hjälpa till att avgöra hur svårt det är att implementera vissa åtgärder. 

Guiden finns tillgänglig både på engelska och spanska och kan laddas ner gratis från AEVI eller ONCE

Se även Games Accessibility Guidelines, som är ett samarbete sedan 2012 mellan spelstudior, specialister och akademiker, för att skapa en enkla och utvecklarvänliga guider för att undvika att utesluta spelare i onödan.

Om AEVI

AEVI är den spanska branschorganisationen för dataspel. 

Om ONCE

ONCE är en spansk organisation som jobbar för att förbättra levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättining.

Dataspelsbranschen