Utredning öppnar dörren för spel i kulturen

I förra veckan presenterades kultursamverkansmodellen som styr den statliga finansieringen av den regionala kulturen. De författningsförslag som nu överlämnats till regeringen ökar flexibiliteten och öppnar dörren på glänt för spel att ta en tydligare plats i kulturpolitiken i hela landet.

I förra veckan har Mats Svegfors presenterat sin utredning av kultursamverkansmodellen, som styr den statliga finansieringen av den regionala kulturen. Dataspel som kultur och konstyttring uppmärksammas återkommande i utredningen, och analysen tar upp några av de brister och hinder för spelkulturen som finns i dagens kulturpolitik. De författningsförslag som nu överlämnats till regeringen ökar flexibiliteten och öppnar dörren på glänt för spel att ta en tydligare plats i kulturpolitiken i hela landet.

"Vi är glada att utredningen öppnar för spel i samverkansmodellen. Spel är en unik kulturform som förenar bland annat grafik, ljud och text med mjukvara och därmed interaktivitet. Spel ingår dessutom redan i kulturpolitiken i många europeiska länder." kommenterar Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen

Flera frågor som kvarstår kommer att adresseras i kommande remissprocess, men utredningens förslag är ett kliv framåt för spelkulturen i Sverige. Förslagen öppnar möjligheter som är efterfrågade och efterlängtade av många organisationer, kommuner och regioner.

Dataspelsbranschen