Ny rapport – Dataspel utgör 4,1% av Sveriges tjänsteexport

I dag släpps Spelutvecklarindex 2022, den årliga branschrapporten som kartlägger och analyserar den svenska dataspelsbranschen samt internationella branschtrender

Dataspelsbranschen växer med 1 348 anställda till 7 944 i Sverige, en ökning med 20%. De svenska dataspelsföretagen omsätter för första gången mer i dotterbolag i utlandet än hemma i Sverige. Svenska bolags omsättning i utländska dotterbolag uppgår 2021 till 31,4 miljarder SEK jämfört med en omsättning på 27,5 miljarder SEK i Sverige. Det innebär också att svenskutvecklade dataspel står för 4,1% av den svenska tjänsteexporten.

”Den svenska branschen slår nya rekord, och utmärker sig genom att flera svenska spelkoncerner tagit plats på världsmarknaden samtidigt som tillväxten fortsätter på hemmaplan”, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelsbranschen. Hon fortsätter: ”Kompetensförsörjning är en fortsatt stor utmaning och vi är beroende av att duktiga spelutvecklare flyttar till Sverige för att skapa spel här. Jag hoppas att vi kan ha fortsatt goda förutsättningar för att skapa dataspel här i landet.”

 

En sammanfattning av rapporten återfinns nedan. Länk till hela rapporten:

Spelutvecklarindex 2022 - Svenska

Game Developer Index 2022 - English

Kontakt: Johanna Nylander, analyschef, Dataspelsbranschen.

SAMMANFATTNING AV RAPPORTEN:

Svensk spelutveckling är en exportnäring som verkar på en i hög grad global marknad. Spelbranschen har på några årtionden vuxit från en hobby för entusiaster till en världsomspännande industri med kulturell och ekonomisk betydelse. Spelutvecklarindex 2022 sammanställer de svenska bolagens senast redovisade verksamhetsår (2021). Rapporten i korthet: 

-       Svenska dataspelsindustrins omsättning växte till 27,5 miljarder kronor under 2021 vilket är en ökning med 24% i de svenskregistrerade bolagen. Totalt inklusive dotterbolag i utlandet omsatte den svenska branschen 58,9 miljarder kronor, en ökning på 70%.

-       Totalt 1 755 tjänster på spelföretag i landet innehas av kvinnor, det motsvarar en andel på drygt 22%.

-       Svenska spelföretag växer, och sysselsätter 7 944 personer på plats i Sverige samt 11 158 personer utomlands.

-       Svårigheten att rekrytera personal i Sverige består och en allt större del av svenska bolags expansion består i att etablera eller förvärva utvecklingsstudior utomlands. I Sverige ökade antalet anställda med 1 348 personer, en ökning med 20%.

-       93 bolag startade under 2021, dessa tillsammans med 25 nytillkomna äldre bolag som ändrat verksamhet till spelutveckling, resulterar i att det i december 2021 fanns 785 aktiva företag, en ökning med 18% jämfört med 2020.

-       2021 rapporterades 81 investeringar och förvärv varav fem hade ett affärsvärde över miljardstrecket. Svenska bolag var i 77 av fallen köpare och i 31 av affärerna var svenska bolag säljare.

-       De tio mest lönsamma bolagen betalade tillsammans in över 1,2 miljarder SEK i bolagsskatt på sina vinster.

-       De tio största arbetsgivarna har sammanlagt betalat nästan 2 miljarder i löneskatter.

-       21 svenska bolag är noterade på börsen i Sverige. Tillsammans omsatte de 37 miljarder SEK under 2021.

Johanna Nylander