Dataspelsbranschens blogg
Jacob Kroon
Svenska utvecklare toppar den digitala marknaden

Strax innan jul publicerade marknadsdataföretaget SuperData en visuell sammanfattning av 2013 års digitala spelförsäljning.

I spelvärldens just nu mest växande segment - mobilspel - regerar svenskutvecklade alster platserna för årets mest nedladdade iOS-spel, både för gratis-appar och betalda. Spelen i fråga är förstås Candy Crush Saga och Minecraft Pocket Edition. På topp 5-listan av de mest sålda konsolspelen återfinns Battlefield 4. Allt som allt är det glasklart hur svenska utvecklare klarat av omväxlingen från fysisk produkt till digitala tjänster. Vi har dels AAA-utvecklare som DICE - Intresset har aldrig varit större för Stockholmsstudions spel - och dels de utvecklare vars existens tog fart i och med den digitala försäljningens möjligheter.

Inget nordiskt land ingick i SuperDatas undersökning av "Västerländska marknader", men man kan med gott samvete anta att de uteblivna ländernas digitala andel för den sakens skull inte är mindre än exempelvis Storbritanniens, eller Polens. Om man ska tro SuperData har den digitala marknaden vuxit med 12 procent 2013, och utgör nu halva totalmarknaden, åtminstone i USA. Att den sociala marknaden stagnerat, vilket många svenska utvecklare redan vittant om, är tydligt när man ser på siffrorna. Mobilspelsmarknaden fortsätter dock i ohämmad takt.

Det blir spännande att se vilka följder detta får för våra svenska utvecklare - positiva, onekligen, men till vilken grad får vi se i Spelutvecklarindex 2013, som släpps i början av september (Dataspelsbranschens årliga sammanställning av svenska spelutvecklares senaste verksamhetsår).

Kommentarer

  Madelene  25 mars 2015 11:29
Hej! Vill bli spelutvecklare och letar utbildningar. Bor tyvärr i Umeå och det verkar inte finns många utbildningar i närheten. Om jag ska flytta har du något tips på utbildningar? -- madelene.hansson@eductus.se
  Madelene  25 mars 2015 11:29
Hej! Vill bli spelutvecklare och letar utbildningar. Bor tyvärr i Umeå och det verkar inte finns många utbildningar i närheten. Om jag ska flytta har du något tips på utbildningar? -- madelene.hansson@eductus.se
  Namn:
  Kommentar:
Skicka kommentar 
Dataspelsbranschen är en samarbetsorganisation för Spelplan-ASGD och ANGI. Swedish Games Industry is a joint organisation of ANGI and Spelplan-ASGD.